De Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum Geesterduin, SPF Beheer BV en Rotteveel M4 uit Alkmaar gaven op 11 juni jl. het startschot voor de revitalisatie van winkelcentrum Geesterduin door het ondertekenen van het contract met bouwbedrijf Tervoort Egmond. De renovatie van het winkelcentrum stond al geruime tijd in de planning, maar werd vanwege diverse belangen meerdere malen verschoven.

‘’Nu is het dan toch eindelijk zover’’, zegt voorzitter van de V.v.E Nico Meijne, ‘’We zijn hier op de achtergrond lang mee bezig geweest en ik ben dan ook heel blij dat we nu eindelijk van start kunnen’’. Ook Cor Tervoort van bouwbedrijf Tervoort Egmond uit Egmond aan den Hoef zegt blij te zijn dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. ‘’De komende periode starten wij met de voorbereidende werkzaamheden op het werk, waarna we verwachten in september te starten met de eerste echt zichtbare werkzaamheden’’. Daniel van den Bor, ontwikkelaar bij Rotteveel M4, geeft ook aan blij te zijn met de ondertekening van de contracten. ‘’Het is fijn dat er nu voor iedereen duidelijkheid is’’. ‘We starten bewust na de bouwvak, zodat de winkeliers zo min mogelijk last van de renovatiewerkzaamheden hebben en we in een keer door kunnen’’.

De renovatie van het winkelcentrum, dat bekend staat om zijn uit de jaren’80 stammende mikado-architectuur met geel stalen staketsels, zal plaats maken voor een fraai gedetailleerde en gematerialiseerde baksteengevels. Een warme jas die refereert aan het duinlandschap van Castricum en incidenteel een luifel maskeert. Ook zullen de winkelpassages worden vernieuwd middels een nieuw opgetild dak met betere klimatologische eigenschappen. Het dak wordt gedragen door – los van de winkelpuien geplaatste – houten spanten die tevens voor een sfeervol en warm beeld zullen zorgen. Daarbij zullen ook de drie huidige hoofdentrees en de entree op het parkeerdek grondig worden aangepakt. Behoudens de aanbouw aan de oostzijde van het winkelcentrum zal het totaalaantal winkelmeters niet toenemen.

Winkelcentrum Geesterduin is één van de meest succesvolle winkelcentra van Nederland. “Het kent amper leegstand en heeft een unieke mix van lokale winkels met een aantal grotere winkelconcepten’’ aldus Dick Hoogendijk van beheerder Colliers International. “De sfeer is te omschrijven als vriendelijk en gemoedelijk, wat een prettige winkelsfeer veroorzaakt en het winkelcentrum erg populair maakt”. Het winkelcentrum blijft gedurende de renovatie gewoon open voor het winkelend publiek.

De foto is een 3D-impressie van architectenbureau Breddels uit Heerhugowaard.